Rabu, 25 Februari 2009

Morphine dan DOUBLE BASSnya.

Subjek pada hari ini yang ingin diperkatakan adalah sudah jelas dan terang, DOUBLE BASS. Menurut kamus dewan bahasa, DOUBLE BASS bermaksud bass besar, seperti biola yang besar. DOUBLE BASS selalunya dimainkan dalam kumpulan okestra. Jenis muzik yang selalunya dimainkan adalah jazz dan klasikal. DOUBLE BASS ini berperanan untuk memberi bunyi yang sangat rendah. Dah nama pon bass, mesti lah beri bunyi yang sangat bass kan?
DOUBLE BASS ini boleh dimainkan dengan dua cara iaitu dengan menggunakan bow atau dipetik menggunakan jari. Ramai orang cakap, nak main alat muzik ini memerlukan kos yang tinggi, memang betol pon. Bayangkan, tali sahaja sudah mencecah RM600. Bow mencecah RM1000 keatas. Belom dengar harga DOUBLE BASSnya lagi, mesti korang akan ternganga dan terus cakap “ah, blaja gitar sudey” sebab tu apa yang aku cakap dalam hati bila dengar harga tu.
Sebenarnya, tujuan entri ni adalah hanya ingin berkongsi pengalaman dengan semua orang tentang DOUBLE BASS. Aku tau DOUBLE BASS ni pon dari Morphine sebab dia merupakan seorang player DOUBLE BASS di UITM, dia amik jurusan muzik di sana. Sekarang ni dia dah tahun yang ke-2 atau sem ke-4.Tak padan dengan badan kecil, DOUBLE BASS tu lagi besar dari dia kot. Tak percaya tengok nih,



Pada Jumaat yang lepas, setelah kelas tamat aku sempat ikut Morphine ke Fakulti Muzik di UITM. Seperti yang dijangkakan, ramai mata-mata yang melihat aku masuk kesana. Ya, mereka pandang aku, tak tau la kenapa. Mungkin sebab aku orang asing atau mungkin sebab mereka cam muka aku time aku perform disana tahun lepas. Mana tak, aku sorang jer yang nyanyi ada scream2, perempuan pulak.
eh, Sambung balik pada cerita, tujuan aku ikut Morphine pergi fakulti dia sebab pada hari tu dia ada tolong senior dia untuk perform lagu yang dikompos sendiri oleh 5 orang kepala senior(ayat pelik). Jadi aku rasa semangat gila bila dengar orang luar boleh datang tengok.

Lagu yang dicipta oleh senior dia memang A+. Bayangkan, orchestra campur gamelan. Alat muzik yang ada dalam kumpulan muzik tu biola, gamelan, gong, rebana, flute, clarinet( ala, yang squitwerd main dalam cerita sponge bob tu la) DOUBLE BASS sudah pasti, cello dan beberapa alat muzik lain yang aku tak berapa nak ingat. Ini video yang aku sempat rakam. Maaf, kualiti tak berapa nak bagus sebab aku segan nak pergi ke depan dan rakam, ramai orang kot!
video



Lagi seorang player DOUBLE BASS tu nama dia Pali, dia pon dasyat gak, Morphine cakap dia baca togey macam baca buku cerita budak darjah satu, yang kita ni dok nak kira-kira lagi. Senang cerita, dia memang dasyat main lagu jazz. Morphine pernah cakap, DOUBLE BASS tu girlfriend nombor dua dia, oleh sebab tu aku selalu panggil DOUBLE BASS dia si gemuk, hitam pendek.huhu… Harap-harap Morphine berjaya dengan benda yang dia pilih ni, AMIN=)

Sabtu, 14 Februari 2009

bloody valentines

kekasih vs kawan-kawan

Seperti tahun-tahun sebelum ini, aku tak pernah sambut valentines day. Ini kerana sesetengah pihak berpendapat hari ni merupakan hari kemenangan askar2 kristian menakluki negara islam. apa-apa pun yang mereka dan keluarga mereka katakan, aku tak pernah kesah pon sebab tiap2 hari pun aku sambut kasih sayang nih terhadap morphine, keluarga dan kawan2.

sebenarnya entri ni dihantar untuk menyatakan bahawa aku sangat sayang kawan-kawan aku yang selama ni dah banyak bersusah payah demi aku.

kejadian aneh malam tadi
jam menunjukkan tepat pukul 11.30 malam. aku menatap telefon bimbit aku yang tidak berbunyi untuk jangka masa yang agak lama. keadaan bosan macam ni buatkan aku termenung, dan terlayar ke kisah2 happy aku bersama kawan aku yang aku sayang sangat2. Linda Erwina(pahlawan) dan Fatin Bazilah(the slash).

Malam semakin larut tapi aku sendiri tak dapat lelapkan mata. Tak tahu kenapa, aku tetiba casa cam rindu bagai nak mati dekat buddy aku 2orang tuh. Sebelum aku kenal morphine, hampir setiap saat aku luangkan dengan buddy aku. tapi lepas dah ada morphine aku cam da mula renggang dengan buddy aku dan dorang dah mula cakap "yelah, orang dah ader bf, mne nak lepak ngan kite"

siyes shit aku paling tak suka dengar ayat tuh, agak menyakitkan. semenjak buddy aku dah pindah ke Shah Alam, hidup aku agak bosan dan tak seExtreme cam dulu. Entah camne ntah, tetibe malam tadi aku nangis sebab rindu sangat2 kat dorang. Kalu time2 cam ni dulu mesti aku tengah lepak ngan buddy dan buat benda bodoh yang selalunyer dirancang last minit.

Malam tu aku hadapi dengan tangisan yang agak sedih, rindukan kawan2. Pada mulanya aku menyalahkan morphine sebab dia tak berapa suka aku lepak ngan buddy aku sebab takut aku tak layan dia bila dah jumpa buddy. Tapi bila aku pikirkan balik, memang aku over excited biler dah jumpe buddy aku sampai dia tertinggal pon aku tak sedar.

Untuk morphine
"Ana mintak maaf atas kejadian malam tadi dan pagi tadi. Harap lepas nih kita tak akan gaduh tentang perkara yang sama lagi. Selalu ingat nih "persamaan kawan-kawan dan bf adalah ana sayang kedua2nya, tak ada kurang, tak ada lebih. Apa yang membuatkan Zizi istimewa berbanding mereka adalah cinta". It is two different thing."

untuk Pahlawan
"Terima Kasih sebab selama ini kau dah jadi kawan aku yang paling setia. Aku takkan lupakan semua benda yang kita dah alami bersama, paling tak boleh lupe kite pergi clubbing dan ko dance walaupun tak tau.. Dan aku rindu giler moment kiter makan nasi lemak pagi2 dalam kereta ko and aku rindu kat Manje sangat2(xda kene mengena dalam hal ni). Thanx ko dengar ape aku nak cakap malam tadi, dan aku rasa malam tadi merupakan kali pertama kau dengar aku menangis. Aku harap kau paham dengan situasi aku dan selalu jadi Pahlawan Pasir Salak aku!"

untuk The Slash
"Kejadian malam tadi mungkin ko tak tau. tapi aku sure Pahlawan da cite kat ko. Siyes shit aku rindu gler kat korang semalam sampai aku nangis. tak tau nape. Aku tau kalu aku call ko komfem ko gelak..huhuu..sebab tu aku buat keputusan aku call Pahlawan. dah la tengah-tengah pagi call aku semata-mata nak citer pasal skendel baru dier. aku tanyer pasal fitri tetibe nak marah. xpaham aku. Aku nak cakap thanx jugak kat ko sebab selame nih ko pon banyak aku susahkan. time aku baru masok kolej dlu aku xtau nak bwat ape kalu ko xder. Aku untung ader kawan cam ko, aku jer xpernah nak hargai korang suma. aku mintak maaf sebab slame ni aku dah banyak skitkan hati ko. Aku takkan lupe lauk telor masak kicap yang dlu ko masakkan untuk aku, dat was perfect dude. Aku rindu nak makan bende tu lagi. Semoga kau masak byak2 lagi untuk aku."

Antara koleksi gambar yang aku suka


Rumah Linda 2008 *siap buat wallpaper kat hp adik die


Pahlawan dan the slash (senyum nak same jer)


Rumah Pahlawan 2008


Times Square toilet 2008

Dalam kereta *otw to Birthday Party



Battle of the Band 2007


Dataran Merdeka 2008

Rabu, 11 Februari 2009

morphine



i can smells ur perfume all around me
guide me to somewhere that resemble the heaven
i'm feeling ur arm holding me tight
and refuge me from liars
i can feel u were beside me
with the lips like a morphine

the sound of double bass been played in the radio knock me out
and i'm still here, standing beside the reredos

it was a predicament moment at first
but beleive me
one day we will be free
and enjoy our residual life together
and keep on refill our heart with love and honesty

the night is blind without those star
it was me when u were not here
the warmness in ur eyes hypnotizing me
as you whispered you love me
hush honey, i know i'm flying too high
i'm sorry this gonna be the longest November
because today there will be a fight between us
to win and gaining the love

ana berkata " poem ini ditulis pada malam aku dan morphine jatuh cinta, poem asalnya telah hilang dan aku cuba menulis semula poem ini seminggu selepas kehilangan itu. sumpah aku cakap yang hidup aku berubah giler since kenal morphine. aku dah stop smoking, jadi PEREMPUAN, dan satu saja aku gagal - simpan rambut panjang. Apa-apa pon, morphine selalu dihati.



aku tau english aku tak sebagus tuh, tapi setidak-tidaknya aku dah cuba kan?

Jumaat, 6 Februari 2009

The one and only until the end

insan yang akan saya ceritakan ini mungkin merupakan orang yang paling malang, dan mungkin juga orang paling bertuah kerana dicintai dan disayangi oleh Nurul Farhana bt Pungut.

al-kisah tersebutlah suatu cerita,

"1 November 2008 merupakan hari yang sangat istemewa bagi aku dan my morphine. Bagi korang semua, tarikh tu cumalah hari biasa, tapi bukan bagi kami, pada tarikh itulah kami mula berkongsi perjalan hidup bersama.

dia yang aku cuba ceritakan disini adalah Mohd Azizi b Azman b Hamsah.Tanpa sahabat aku Fatin Bazilah atau lebih dikenali dengan nama The Slash, mungkin kami tak akan kenal sampai mati.

Morphine adalah segala-galanya bagi aku, orang yang mampu membuat aku ketawa, menangis dan melakukan sesuatu yang diluar jangkaan. Sememangnya kami sering gaduh tentang benda yang remeh, tapi percayalah satu hari nanti kita akan bebas dari semua masalah ni.

Pada mulanya,
Slash cerita kat aku tentang Morphine, Slash cakap yang Morphine ni hot, dan dia baik sangat. Slash minat gila kat Morphine sampaikan dia cakap Morphine adalah yang terbaik. Pada mulanya aku buat tak tau aje dengan Slash cakap tuh sampailah suatu hari aku pergi ke UiTM tempat mereka belajar, aku terserempak dengan Morphine. Badan dia kecil tak kecil sangat, tinggi sedikit je dari aku, putih dan mempunyai senyuman yang paling ikhlas dan manis yang aku pernah nampak. Tapi macam mane, Slash dah cop dulu.

Keputusan awal yang ingin aku lakukan adalah, enyah saja perasaan ini dan biarkan ianya berlalu. 2 3 minggu selepas kejatuhan hati, aku dapat nombor telefon Morphine sebab waktu tuh Slash suruh aku sms Morphine ajak dia lepak di NZ Wangsa Maju. Bermula dari situ, Morphine selalu sms dengan aku, setiap kali sms masuk, setiap kali itu jugalah hati ini berkata " Ana, kau tak boleh buat mcm nih, Komfom ko mati kalau kau teruskan". Tapi dalam masa yang sama ketika sms masuk hati ini berdetik "mintak-mintaklah sms dari Morphine".

Keadaan itu berlanjutan sehinggalah 1 November 2008 Morphine ajak aku pergi open house rakannya Huzei di Ampang. Walaupun hanya ke open house, aku terasa sangat teruja kerana ni merupakan kali pertama kami keluar berdua tanpa Slash. Aku masih berasa bersalah tapi aku teruskan juga kisah ini.

Di open house tu ramai kawan Morphine yang hadir, semuanya baik dan hot. Tapi langsung tidak mengaburi pemandangan aku kerana Morphine ada depan mata aku. Kami berkongsi ayam bbq bersama dan makan bersama. Dia suap aku, walaupun kami belum declare apa-apa time tu. tapi dia ada bagi hint yang dia ingin mengatakan dia juga merasakan yang sama dengan apa yang aku rasakan. Memang aku terbangan ketika itu.

Kami bermain PS2 di open house tu. Dia duduk disebelah aku. Tiba-tiba dia baring di bahu aku dengan senyuman yang tak mungkin aku lupakan, dan menggenggam erat tangan aku. Dalam hati aku berkata "mungkin inilah yang dikatakan cinta".
Sehingga sekarang kami tidak melakukan sebarang declaration yang mengatakan kami pasangan kekasih. Tetapi yang paling penting bagi kami adalah cinta yang dibina ini tidak bertepuk sebelah tangan."

Terima kasih zizi sebab tak pernah menghampakan ana dan berikan kehebatan dunia yang orang lain tak dapat lakukan sebaik zizi, mengubah ana menjadi orang yang lebih bagus dan membuka mata ana bahawa cinta sejati masih mujud di dalam dunia ni.

Aku minta maaf kat kau Fatin sebab aku dah potong line kau, aku tau kau btol2 sakit hati ngan aku time aku bagi tau perkara yang sebenar. tapi kau sentiasa kawan sejati aku dan aku minta maaf sebab aku terlampau pentingkan diri aku, aku terharu giler biler ko cakap "relaxla bai, kita kan kawan". siyes shit aku nangis time tu. Mmg lpas perkara tu berlaku kita dah xserapat dulu, aku sangat2 berharap kita akan ngam cam dulu lagi. Lpak mapley sampai pagi time kite xboleh tido, girls talk sampai pagi. aku betol2 rindukan moment kite yang dulu. Sekali lagi, aku minta maaf..

Khamis, 5 Februari 2009

..G.O.N.E..

Category: Writing and Poetry


Sleeping trough the endlessly night,

dreaming deceiving what have u done to me,

never get up until i reach the bottom,

i'm not afraid to dream and sleep forever,

drowning in the earth of darkness,

but god, i don't want to let it go..

frozen inside without ur touch, without ur love,

empty mind keep my soul in the darkness,

telling myself that u will never be replace,

every moment i can feel u step into me..

grounded by nature,

their never let me go from this feels,

i try so hard to tell myself that u're gone,

but i can feel u all round me,

u are the life until the death..

don't wake me up..

as i lay inside with bliss,

no light to lead the way,

it's true i'm just a little insane..

erase the silence! a world of nothing left.

blow me away..

freefall, painfull..all trough the death,

like my sceaming had gone unheard,

safe with the moron,

here in the darkness i can know myself,

darling..i forgive u this time..

Sorrowless

now i wanna say sorry,

forgive me for what i had done,

when u say u love me,

it's the sweetest things i ever heard,

goodbye my love and i need to stay in love with my sorrow,

darling i can't let it go...

don't come to me,

i'm not breathing,

lie cold inside..isn't so sweet..

anything else is better than being alone,

couldn't hide the emptiness inside of me,

and if u know, i guess i had to fall,

i can't hold on with me,

and wonder what wrong with me..

u can stand there,

and stare me as the world divides,

don't cry anymore my love cause all i have is u..

Jackass Killed The Jenny

Category: Writing and Poetry


he had travel the 7 seas,

whispering and moaning,

monody took place,

the jaundiced is everywhere,

jackass killed the jenny,

take her heart,

so you can play them,

jackass can't stop rub-it-in,

ruthless is run-of-the mill,

under the moonbeam,

death caddence get controled,

jackass ride rough shod over,

with rust heart and rote mind,

never stop..

until montrebetia leave the last leaf

Myself and i

nama saya Ana

mak saya panggil saya Ana


kawan-kawan saya pon panggil saya Ana


lecturer saya pon juga panggil saya Ana



kalau boleh, korang sume pon boleh la panggil saya Ana


saya suka menulis, dan tulis, dan tulis
tapi saya tak suka membaca owh, tidak sama sekali

saya hanya akan membaca penulisan yang terbaik dan tidak membosankan dan memeningkan cam buku text sekolah saya dulu tuh..

pada blog ini saya akan publish penulisan saya yang terbaik yang mungkin akan membosankan, dan mungkin juga menarik, tetapi tidak mungkin bagi anda yang ingin menciplak hasil kerja ini.

mungkin ada sesetengah ayat dan perkataan dalam penulisan saya ada sedikit peniruan daripada sesetengah lirik yang sangat saya minat

inspirasi terbesar saya adalah Fyn Jamal-penulis puisi tempatan, Evanescence dan Flyleaf. Band ni jadi pilihan hati sebab penulisan mereka sangat mendalam dan buat saya rasa horny=)