Selasa, 15 Disember 2009

what by gone let by gone

kadang2 words tuh agak bagus untuk digunakan,
tapi bagi aku what by gone should be take as a lesson,
it can reminds us not to repeat the same mistakes,
but please, no regrets,
just lessons learn.

bagi aku benda yang paling bodoh kalau dibuat dalam hidup ni adalah regret
kita sendiri yang buat benda tu,
dah tu pandai2 lah tanggung
nak menyesal tak kemana kan?
anggapla semua kekesalan tu sebagai satu perkara yang positif untuk kita terus melangkah ke hari seterusnya.

kalau nak dikata pasal kisah silam,
semua orang punya kisah hitam masing2 yang sakit untuk diterima,
tapi takkan pasal kesalahan yang dibuat pada satu masa dahulu,
nak musnahkan semua langkah yang seterusnya,
jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

aku punya kisah silam yang hitam,
bukan setakat hitam tapi berkerak macam bontot kuali,
pada mulanya aku sumpah seranah mereka2 yang dah banyak habiskan masa aku,
duit aku,
tapi bila dipikirkan balik,
aku patut bersyukur dengan dugaan yang dikurniakan tu,
sebab itu merupakan pelajaran yang terbaik dalam hidup.
cuba bayangkan, hidup tanpa cabaran dan dugaan,
bahagia je tiap2 hari,
kita tak akan ada memori untuk diingat,
kita tak akan ada pelajaran untuk dipelajari,
kita tak akan kenal erti kesusahan,
dan jika tiba2 dugaan datang bertepek2,
kita akan jadi orang yang paling lemah.
just go forwards=)

entri kali ini khas untuk hero yang selama ni banyak mendorong aku ke jalan yang lebih baik
thank you for teaching me what life really means
untuk kawan yang baru frust menonggeng dengan hubungan dia. jangan nangis lagi k

5 ulasan:

a kl citizen berkata...

assalammualaikum

penyesalan untuk mengingatkan kita supaya tidak melakukan perkara yang sama...
jika tidak lupa akan mengisi tempatnya

cHimicHanGga berkata...

speechless..hahaha!!!

thanx by da way...:)

orang tua berdarah sakti berkata...

akum..

org tua melintas...

hehe anak; corak pemikiran yang bagus. apa yg anak nyatakan di atas adalah bukti Zat Allah yg Maha Adil tuh.

dijadi siang..ada malam..
dijadi kuat.. ada lemah..
dijadi senang.. ada susah..

kenapa ya..herm..guru pakcik dulu penah nasihat pakcik tentang hal inilah.. masa muda dulu pakcik ini 'pening' orangnya, darah muda katakan..jarang fikir..bila ketemu masalah..mahu shj lari.. malas fikir..akibatnya..maslah ada..dan bertambah2 pula...

dijadi berbeda ini supaya kita berfikir..tentang perihal syukur.. cuba anak bayangkan..boleh ke kita paham rasa sihat..tanpa pernah rasa sakit? herm..sbb pernah rasa sakit lah, jadi kita sangat hargai masa kita sihat..jadi bnyk2 syukur gitu..betul?

sama hal dgn cerita anak ini, jatuh itu bukan derita panjang, tp ajaran moga kita melonjak lebih tinggi..dan lebih bersyukur dhn keadaan sedia ada ini..

harap anak paham dgn kata2 pakcik ini..tak paham sila singgah ke blog pakcik ya..

(mungkin pakcik akan post tajuk syukur mggu depan, insyallah)

salam

Eerie Liuvyx berkata...

1st time dpt komen yg panjang=)
tq sudi berkongsi

Fynn Jamal berkata...

bagus sekali suara jiwa kamu.
:)

jujur.