Jumaat, 28 Ogos 2009

aku, hijab dan reaksi hangit

hari pertama jumpa hero dengan hijab,
diam, terpaku, tak berhenti tersenyum, pandang tak lepas.

hari pertama pulang ke rumah dengan hijab,
Reaksi Emak "Ana? Mak ingat arab mane sesat tadi..alhamdullilah termakbul jugak mak dok doa selam nih"
Reaksi Kakak2 ku *bernyanyi* "Alhamdulillah Syukur nikmat....bla...bla.."

hari pertama ke kolej dengan hijab,
Reaksi pertama "Ana!!!Ana ke ni?!"
Reaksi kedua "Ya habibi, ya maulana, ana sangat cantik lah, alhamdulillah"
Reaksi Kedua "Omg! Ingatkan minah arab mane tadi"

reaksi hangit yang tak boleh blah
"Yuna! Nak sain! (nyanyi) oh bulan...bla..bla.."
memang aku sangat2 hangin kalau orang cop aku Yuna bila terang2 pada hari tersebut aku pakai t-shirt Suicide Silence. Aku tak punya masalah dengan Yuna, cuma aku tak suka disamakan begitu.




reaksi yang sangat aku banggakan



Semalam aku pergi ke Downtown. Bukan cuba hendak berkata besar, tapi sebelum2 ini kalau pergi ke tempat2 begini mesti aku kena ngorat, sweet dan kena usha dengan lelaki. tapi kali ini berbeza, tak ada yang mahu mengorat, tak ada yang mahu menggatal.

baru sekarang aku dapat rasakan ketenangan berhijab, sangat2 indah.
tak perlu bangun awal pagi untuk dandan rambut,
tak perlu nak pikirkan nak potong rambut stail apa2 lagi,
tak ada orang ngorat merupakan perkara terbaik,
kurang dapat perhatian, tenang rasa bila tak ada orang pandang, tak perlu nak kaver2 rambut,
tak ada lagi bad hair day..

5 ulasan:

keyonfreakpic berkata...

dugaan org pakai tudung mmg mcm tue ana..
buat pekak jer..
janji ana tak menyusahkan dorg dah la..
keyon support ana 100%

Eerie Liuvyx berkata...

big THANKS=)

siapa.aku.shah berkata...

sabor aje la..

aaina berkata...

it's gud kau da mula berhijab :)

SIZZIE DAUD berkata...

awak sangat cantek :)